Slovinsko

Cílemn několika našich výprav byly také klasické krasové oblasti ve Slovinsku.

V letech 2010 a 2011 jsme podnikli dvě výpravy do klasického krasu ve Slovinsku. Výchozím bodem pro podzemní výlety během květnových prodloužených víkendů byl útulný kemp u jeskyně Pivka jama. Během těchto akcí jsme navštívili světoznámé jeskyně Postojnou a Škocjanské, ale také další jeskyně v okolí včetně čarokrásné jeskyně Križna jama, kde jsme si užili plavby na člunech přes podzemní jezera.

V jeskyni Križna Jama, Slovinsko, 2011 (Foto Z. Motyčka)

Do Slovinska také směřovala celá řada expedicí pořádaných sdružením Kóta 1000, na kterých se naši členové podíleli a které jsou zmíněné v samostatné kapitole. V letech 2009 a 2011 se dva členové účastnili dvou expedicí do jeskyně Kačna jama, pořádaných ZO ČSS 6-19 Plánivy, při kterých se pomáhalo hlavně s transportem materiálu do části za Rovem desetih jezer a při průzkumu komínu v prostorách Lojzov Podor.

Účastníci letní expedice do jeskyně Černělsko Brezno, zleva: P. Polák, J. Sirotek, T. Pavelka, J. Pernica, Z. Motyčka, L. Matuška, P. Němec, T. Roth, V. Kaman, R. Maštalíř, 2000 (Foto Z. Motyčka)