Zpráva o expedici Medúza 2017

Ve dnech 24.8. až 1.9.2017 proběhla již tradiční expedice českých a polských speleologů na planinu Djalovica do stejnojmené jeskyně Djalovica.

Expedice měla následující cíle:

  • Dokončení průzkumů v koncových partiích části Srksov pomorski put
  • Pokračování v mapování celé jeskyně
  • Průzkum závalu za Katedrálou
  • Pořízení fotografické dokumentace

První dny expedice byly věnovány části Srskuv Pomorski put. Byla vystrojena cesta přes jezera až k sifonu a byl sem donešen materiál pro dva potápěče. Jan Sirotek společně s Vítem Kamanem pak proplavali první sifon, který byl znovu zmapován. Dále byly zmapovány prostory mezi 1. a 2. sifonem. Dále jsme se pustili do průzkumu odbočky za druhým sifonem, která směřuje na Katedrálu. Nicméně po 150 m jsme skončili v neprůlezných profilech. Tato odbočka byla kompletně zmapována.

V následujících dnech pak intenzivně pokračovaly práce na dokončení nové mapy celého systému. Letos jsme se zaměřili především na část Kristalni kanal a spojky mezi hlavním koridorem a Srksovim Pomorskim Putem. Celkově již je přemapováno a do podoby digitální mapy zpracováno přes 16 km chodeb. V části Kristalni kanal byla pořízena podrobná fotodokumentace.

Polská část týmu se věnovala průzkumu závalu v hlavní chodbě za Katedrálou. Zde se podařilo proniknout do nových prostor v celkové délce cca 500 m. Díky časové tísni nebyly tyto prostory zatím zmapovány.

Expedice se zúčastnilo celkem 17 členů z České republiky a Polska.