Expedice Medúza 2022

Minulý týden proběhla 19. expedice Medúza na planinu Đalovića v Černé Hoře. Účast byla opět mezinárodní a kromě osvědčených kolegů z Polska se do týmu tentokrát zapojili také dva srbští potápěči.

Transport potápěčské výstroje k jeskyni Juriško vrelo (Foto: J. Sirotek)

Prvním cílem letošní výpravy byl potápěčský průzkum vyvěračky Juriško vrelo, kde jsme v roce 2012 překonali první sifon, 350 m dlouhý a 50 m hluboký a nakoukli kousek do druhého sifonu. Další postup s otevřeným okruhem už byl nad naše síly a proto jsme se rozhodli pro použití rebreatherů. Petrovi se za podpory Matije a Lazara podařilo postupně překonat i druhý sifon, objevit přes 200 m mohutné chodby s podzemní řekou a ve třetim sifonu naplavat 150 m při dosažení hloubky 67 m. Všechny nově objevené části včetně prvního sifonu byly zmapovány. Transportu obrovského množství krámů se zúčastnili první a poslední den všichni ostatní účastníci expedice.

Zanořování do 1. sifonu v Jurišku vrelu (Foto J. Sirotek)

Druhým hlavním cílem bylo dokončení mapové dokumentace jeskyně Tajné. Podařilo se nám sestavit tři nezávislé mapovací týmy, kteří postupně zaměřili přes 2 km chodeb. Během dvou akcí jsme se také věnovali fotodokumentaci. Podařilo se i něco málo objevit. Jeskyně končí na hlavním tahu sifonem, který bude muset počkat na příště.

Fantastická výzdoba v jeskyni Tajné v horním patře (Foto J. Sirotek)

Dvě exkurze proběhly i do jeskyně Đalovića pećina. Tady jsme se zděšením pozorovali její devastaci náhodnými návštěvníky, kteří se sem dostávají nově vystříleným vchodem, který není nijak zabezpečený. Zpřístupňovací práce od loňska téměř nepokročily, údajně došly peníze. Doufáme, že zničený kaňon a počmáraná jeskyně nezůstane jen smutným mementem tohoto megalomanského projektu.

Horní stanice lanovky u nového vchodu do jeskyně Đalovića pećina (Foto J. Sirotek)

Pozitivním momentem celé expedice bylo aktivní zapojení naší mladé generace do všech prací. Moc všem členům expedičního týmu děkuji za obrovský kus týmové práce. Velký dík patří také Mitovi Dalovičovi a jeho rodině za zázemí na mistě a Izovi Gušmirovičovi za dlouhodobou podporu a závěrečnou večeři.

Jeskyně Tajná (Foto J. Sirotek)

Takže za rok na výroční Medúze na shledanou.