Expedice Medúza 2023

Stejně jako každý rok, již po dobu 20 let, se i letos uskutečnila v Černé Hoře expedice Medúza. Letošního jubilejního ročníku se účastnilo přes 30 speleologů z 5 zemí světa. Přidali se k nám kolegové ze Suchého žlebu, Speleoaquanautu, Plániv, Moravského speleologického klubu, Polska, Chorvatska, Srbska a Bosny a Hercegoviny.

Společné foto účastníků (foto: J. Sirotek)

Původní plán plán pokračovat v průzkumu jeskyně Gorjni ponor jsme byli nuceni kvůli vysokým vodním stavům přehodnotit. Po prolezení vstupní plazivky jsme narazili na sifon. Naše oblast zájmu se ale nacházela ještě daleko za ním, a proto jsme se místo toho zaměřili na další průzkum jeskyně Dalovica pecina.

Sifon v jeskyni Gonji ponor (foto: P. Š. Janíček)

Tady se nám po průzkumu odbočky za Katedrálou a proplavání 100 m dlouhého sifonu (Jan Sirotek ZO 6 – 25 Pustý žleb + Petr Chmel ZO 1 – 10 Speleoaquanaut) podařilo objevit 400 m dlouhé pokračování směrem k Pomorskemu putu. V další odbočce jsme identifikovali úzké místo se silným průvanem, kde je slyšet tekoucí voda, což dává slibné naděje na další pokračování.

Jan Sirotek a Petr Chmel před zanořením (foto: P. Š. Janíček)

Pořídili jsme také mapovou dokumentaci vyvěračky Glava Bistrice, propasti Djerdap, Dolního ponoru a Středního ponoru. Pod vedením Jana Mrázka a Víta Baldíka se uskutečnil základní geologický průzkum jeskyně Gornji ponor a Dalovica pecina.

Jan Mrázek odebírá vzorky v jeskyni Gornji ponor (foto: P. Š. Janíček)

Práce na lanovce od minulého roku téměř nepokročily. Dělníci kvůli nevyplácení mzdy odešli a z techniky tu zůstal pouze buldozer. Těžké transporťáky s potápěčským vybavením jsme tedy museli odnosit na zádech. 

Rozestavěná lanovka (foto: P. Š. Janíček)

Zapsal: Petr Šimon Janíček