Břidlice 2021

V zimě 2021 jsme se neočekávaně 🙂 seznámili s partou nadšenců okolo paní Aleny Zemanové z města Odry, kteří zpřístupnili pro veřejnost břidličnou štolu Flascharův důl.
Byli jsme osloveni, jestli bychom  jim tam něco zaměřili radiomajákem. Tak jsme přijeli, změřili a za odměnu jsme si mohli projít celou štolu s neuvěřitelnými “gotickými” chodbami s klenbou vyskládanou z kamenů.

Měření ve Flascharově dole, Odry (Foto L. Ondrouchová)

Když jsme se teď na podzimní prázdniny rozmýšleli kam pojedeme, vzpomněli jsme si na tuhle zvláštní a pro nás velmi málo známou krajinu a program byl jasný.
Nezamířili jsme znovu do Oder, ale do západnější části této oblasti Nízkého Jeseníku – do okolí Vítkova a Budišova nad Budišovkou. Celou krajinou prochází naučná stezka s názvem NS Krajina břidlice, která spojuje zajímavé lokality v oblasti a informace doplňuje tabulemi s fotkami, historií a zajímavostmi. Pro těžbu břidlice, na rozdíl od rudných nerostů totiž nebylo v minulosti nutné žádné povolení, mohl to tedy těžit kdokoli, kdo tam měl vlastní pozemek. Zároveň byl vydán císařský patent, že nově stavěné budovy musí mít nehořlavou krytinu. Z toho důvodu v celé oblasti začal velký rozkvět těžby, a v 19.století i počátkem 20.století tu břidlici těžil skoro každý.  V krajině tak jsou k nalezení desítky podzemních štol i povrchové lomy, i když ty jsou často zatopené.  Lze vidět jak těžní věž z moderní doby s několikapatrovým důlním dílem o délce několik kilometrů, tak i třeba štoly o délce jen pár desítek metrů.  Navštívili jsme také zpřístupněnou Raabovu štolu, kde průvodce poutavě popisuje historii tohoto maličkého podpovrchového dolu z 19.století.

Z pohledu jeskyňáře to byl takový návrat ke kořenům, neřešila se mezinárodní spolupráce, kilometry objevů , expedice, publikace … prostě jsme se jen tak šli někam podívat.