30 let na hraně Pustého žlebu (27. – 29. 5. 2022)

Slaví se nejrůznější výročí, někdy se jen něco připomíná, někdy se člověk ptá: „je vůbec co slavit?“ Ale ano, pokud se jedná o připomenutí 30 let společného úsilí, třeba i v jeskyňařině, to by se mělo oslavit.

30 let, je to málo, nebo akorát? Ve skutečnosti jeskyňářské dění pod vesnicí Suchdol žije mnohem déle, akorát samostatný jeskyňářský klub pod Českou speleologickou společností Pustý žleb se vyčlenil ze svazku zvaný Speleoklub právě před 30 lety. Řeklo by se docela „suché“ výročí. Ale o tu oficialitu vlastně vůbec nejde. Je to připomenutí neuvěřitelných třiceti let, kdy se na začátku otevřely bytelné dveře do Amatérské jeskyně pod Koňským spádem a „amatérští“ jeskyňáři mohli zkusit po profesionálech bádat. A že nám toho nechali – díky! Na hranicích už stačil jen pas, dostatek kuráže a jedeme nejlépe někam na Balkán, kde se neválčí, na západě si o nás moc nepíší.

A to nás pořád baví, už 30 let. A tak jsme se to rozhodli o posledním květnovém víkendu oslavit. Se všemi kamarády, příznivci, sousedy, to zapít, třeba 40 litry kofoly, ale bylo i pivo… (nakonec 460 l)

Takže kdo jste se dostavili, doufáme, že jste si to užili, ať už při exkurzích po jeskyních, nebo při muzice u ohně a nekonečných debatách, kde je ta největší jeskyně, kterou ještě nikdo neobjevil. Anebo jen tak, vždyť přes 70 lidí se takto komorně obvykle nesejde.