Trénink mladého jádra v šachtě Za Evropou a Indií a v Sedmnáctce

Tréninku není nikdy dost, a proto se mladé jádro pod vedením Lídy vypravilo v sobotu 19. 11. 2022 hned do 2 jeskyní.

Sešli jsme se za mrazivého ráno na parkovišti u Sloupsko – šošůvských jeskyní a vyrazili do Šachty za Evropou a Indií, kterou členové naší skupiny v minulosti úspěšně vykopali, nainstalovali skruže s žebříky a zpevnili betonem. Zde jsme si pověděli něco o struktuře celé jeskyně a kopacích pracích, které zde v době naší návštěvy prováděli jeskyňáři ze ZO Devon pod vedením Bima a Janka, s nimiž jsme se dohodli na budoucí možné pomoci s taháním kýblů se sedimentem.

Kopací práce v šachtě Za Evropou a Indií (Foto: P. Š. Janíček)

Něco málo jsme také vyfotili a otestoval jsem po vzoru Honzy Sirotka transport fototechniky v malém barelu místo velkého těžkého kufru. Vybalování a následný tetris sice zabere o něco víc času, ale lehčí menší transporťák je nepřekonatelnou výhodou. Dále jsem si také procvičil focení na žebříku a jak se jím proplést, abych měl volné ruce.

Lída Ondrouchová na žebříku v šachtě Za Evropou a Indií (Foto: P. Š. Janíček)

Poté jsme se přesunuli na boudu, odkud je to k Sedmnáctce cca půl hodiny pěšky. Po proplazení nejužších míst jsme na stropě objevili spoustu zimujících vrápenců, které jsme nerušili a focení barevných zasintrovaných stěn nechali na léto. Jeskyně poté pokračuje nízkým profilem až do menšího dómu se šikmým stropem, na kterém se nachází zajímavé zubaté záclonky. Zoubky jsou pravděpodobně způsobené erozí vody.

Zubaté záclonky v jeskyni Sedmnáctka (Foto: P. Š. Janíček)
Barbora Sirotková obdivuje brčka v jeskyni Sedmnáctka (Foto: P. Š. Janíček)

Na zpáteční cestě jsme plazivky obešli horní, poměrně akční částí jeskyně, kterou bylo téměř celou potřeba překonat lezením rozporem přes širokou puklinu.

Příjemným zakončením dne byl teplý čaj a grilované maso, která nám po příchodu na boudu připravila Lída.

V neděli jsme ještě zkontrolovali Báru, jak provádí turisty ve Sloupsko – šošůvských jeskyních a shlédli epické video o lovcích mamutů 🙂   

Děkuji účastníkům akce (Lídě a Martinovi Ondrouchovým, Barboře Sirotkové a Emě Otevřelové) za další skvělý víkend v jeskyních a za trpělivost při focení.

Zapsal: P. Š. Janíček