Opuštěný živcový důl

Nejen jeskyněmi je speleolog živ a tak jsme využili volna a 28. 12. 2022 jsme se vypravili do poměrně známé geologické lokality.

Po předchozích návštěvách jsme se vrátili vybaveni dvěma lany a dvěma čluny. Nakonec nám stačil jen jeden. K naší skupině se na tuto akci připojil taky jeskyňář a mineralog Kuba, který nám rozšířil znalosti a výprava byla o to zajímavější. Jakmile jsme otevřeli poklop, hned jsme si všimli, že oproti minulým návštěvám zde přibylo jak plísně na dřevěném vyztužení vchodu, tak vody a bláta. Doufejme, že dřevěné desky ještě vydrží. Následovalo první slanění, plazivka závalem, chůze chodbou, která mi připomněla hru Minecraft, nedůvěryhodné přemostění úpadnice a ocitli jsme se na místě, kde naše minulé výpravy končily a kde začíná ta dnešní. 

Nafukování člunu (Foto: M. Ondrouch)

I přes důkladné hledání jsme ze slibovaného kotvení našli pouze 1 rezavý borhák a asi 4 díry ve skále, některé z nich byly vyvrtané v naprosto nevyhovujícím materiálu. Po důkladném zvážení jsme jako kotevní body použily 2 rezavé trubky. Následovalo asi 15 m dlouhé slanění k vodě a plavba po podzemním jezeru ve velké komoře. Dojem z krásného důlního díla trochu kazily odpadky od předchozích návštěvníků, z nichž jsme většinu vzali s sebou a vyhodili. 

Plavba na jezeře (Foto: P. Š. Janíček)

Za jezerem na nás čekala poměrně zachovalá úpadnice s kolejemi, servisními žebříky a zbytky osvětlení.

Hlavní úpadnice (Foto: P. Š. Janíček)

Při cestě nahoru jsme objevili 3 odbočky. Jedna vede do menší komory s dalším jezerem, druhá do poměrně dlouhé chodby na jejíž konec jsme kvůli vysokému stavu vody nedošli a poslední odbočka vede do hlavní komory, odkud jsme přišli. Na horním konci úpadnice se nachází poklop, který se nám ale ale bohužel nepodařilo zespod otevřít. 

Zatopená chodba (Foto: P. Š. Janíček)

Spodní konec je zatopený a pod vodou by se mělo nacházet ještě asi 60 m.

Zatopená část úpadnice (Foto: P. Š. Janíček)

Na povrchu nás už čekal měsíc, jasná obloha a mrazivá cesta k autu. Akce se zůčastnili: Lída a Martin Ondrouchovi, Vít Kaman a Jakub Mertlík, kterým tímto děkuji za další skvělou akci v podzemí a trpělivost při focení.

Zapsal: Petr Šimon Janíček