Jílovské zlaté doly aneb 2 dny horníkem

Na pozvání Kuby Doležala jsme se ocitli v Jílovém u Prahy, kde jsme se zúčastnili víkendové akce do štoly Václav, kterou vlastní a provozuje společnost Montanika (www.jilovskezlatedoly.cz).

První den jsme navšívili “turistickou” trasu včetně světélkujících krystalů a živých ukázek strojů: přehazovacího nakladače, škrábacího vrátku i důlní vrtačky. A nakonec i výstup na Vysoké patro žíly Ślojíř, po trase budoucí via ferraty až k historickým dobývkám. Mezitím jsme pomohli s technickým oříškem, jak dostat do stropního závěsu asi 400 kg vážící elektrický jeřáb. Společnými silami všech přítomných, cisternového vozíku, páčidel, pražců, řetězů a dobrých nápadů, se to po třech hodinách opravdu podařilo.


V neděli jsme navštívili vzdálenější část lokality, druhé patro dolu Bohuliby. Cesta vedla opět důlním vlakem, tentokrát asi 2 kilometry do nitra hory. Tam jsme prošli další části štol, nahlédli do těžebních komor a samozřejmě se účastnili i užitečného úkolu. Pracovní část akce tentokrát byla úspěšná méně než v sobotu, částečně rozebranou výhybku se nám přes veškeré úsilí přestěhovat k vlaku nepodařilo.


Akce se zúčastnili Lída,Tomáš a Martin Ondrouchovi, Kuba a Gas z Tartatosu a místní průvodci Vláďa a Pavel, kterým patří velký dík. A protože v podzemí mají i wifinu 😄, tak už začínáme plánovat zopakování akce, tentokrát s více členy Mladého jádra. Ješte zůstalo hodně nenavštívených oblastí a také hodně věcí s kterými je potřeba místním pomoci 😄
zapsala Lída