Úklid krasu 2022

I letos jsme se zapojili do tradičního úklidu Moravského krasu, který pořádá Správa CHKO Moravský kras ve spolupráci s Českou speleologickou společností.

Vzhledem k tomu, že tato akce byla naplánována dlouho dopředu, účast byla hojná. Díky tomu jsme se letos mohli rozdělit do několika pracovních skupin.

Úklid ve Starých skalách (Foto J. Sirotek)

První (dětské) družstvo ve složení Honza, Zdenál, Anička, Ondra a Nicolka se vrhnlo na úklid Starých skal. Jedná se o aktivní ponor Sloupského potoka a tak mezi náplavami v ponorných trativodech není nouze o odpadky, které sem donese voda. Celkem jsme tady nasbírali tři plné pytle odpadu. Po nedávném vybagrování náplav je ale možné konstatovat, že množství odpadu se v této jeskyni výrazně snížilo. Následně jsme ještě odnesli od šachty Za Evropou a Indií staré žebříky.

Posbírané odpadky ze Starých skal (Foto J. Sirotek)

Druhé družstvo ve složení Kajman, Selim, Janek, Maciej a Ola se věnovali úklidu dávno opuštěných pracovišť naší skupiny v Pustém žlebu. Tuto iniciativu jsme zahájili už v loňském roce. letos přišly na řadu jeskyně Vinšulka, Suchánkova propast a jeskyně č. 157.

Úklid starých žebříků od šachty Za Evropou a Indií (Foto J. Sirotek)

Poslední družstvo rodiny Brtníků dokončilo sanaci starého smetiště v blízkosti naší základny.

Dřevo (Foto J. Sirotek)

Kromě úklidu jsme se také věnovali zpracování dřeva neboť oba naše dřevníky už skoro zejí prázdnotou.